Genomförda - Nyheter & Evenemang - Sorsele Poesisällskap

Till innehåll

Huvudmeny:

Solregn- poesi från Sorsele, Releasepartyt

Publicerad av Carina in Genomförda · 24/1/2015 14:01:00
Likt Vindelälvens flöde fortsätter poesin att bubbla, rinna och forsa fram i Sorsele. Två anotologier var inte tillräckligt, utan den 28 november gav vi ut vår tredje som heter Solregn.  Vi var helt enkelt tvungna. Sorsele poesisällskap har inte vänt sig till någon speciell skrivargrupp, utan vi har utgått från att de flesta människor någon gång eller med jämna mellanrum skriver ner tankar och reflektioner i komprimerad form det vill säga dikter. Och vi fick in riktigt många dikter. I Solregn samsas 76 röster i skön blandning, gammal och ung, man som kvinna.

En sådan händelse måste förstås firas med ett rungande releaseparty! Boksläppet 28 november inleddes med musik av elever från Kulturakademin i Storuman under ledning av den outtröttlige Duncan Kemp. Eleven Aron Lindberg och Duncan Kemp framförde med sina saxofoner både folkmusik och jazz. Efter denna musikaliska inledning höll Fritids-och kulturchefen Pär Röckner ett uppmuntrande och inspirerande tal.

Så var det då dags att sprätta lådorna och de deltagare som fanns på plats fick högtidligt hämta sina böcker, och ta emot publikens applåder. Detta varvades naturligtvis med spännande diktuppläsningar.

Efter en paus med bokförsäljning och fika med specialgjorda tårtor tillverkade av poeterna Katarina Österholm, Inger Lundmark och Helen Sterner, så blev det mer musik. Josefin Kemp och Anna Dahlgren, sjöng, och ackompanjerades av Aron Lindberg på synt. Verkligt duktiga musiker som spred glädje!

Denna glada och innerliga kväll på Sorsele bibliotek avlutades med öppen scen där bland annat poeterna Mikael Lindmark, Inger Stenlund och Eivor Lundquist läste dikter.

Som ordförande i Sorsele poesisällskap känner jag stolthet och glädje. Tillsammans med styrelsemedlemmarna Olle Nilsson, Maria Byström, Ing-Marie Bjuhr, Jan Berglund och Bernt-Erik Nordenström, har vi under två år arbetat för att få boken klar, och nu ligger den där bredvid Där frostälven dansar (2006), och Snöglöd (2010). Förhoppningsvis fortsätter poesifloden, och i bästa fall så kanske antologierna kan inspirera fler till eget skrivande, både i och utanför Sorsele.


Duncan Kemp, Josefin Kemp, Anna Dahlgren och Aron Lindberg , från Kulturakademin Storuman.


Det dignande festbordet


Christina Bergfors läser
Poetiskt provrum

Publicerad av Carina in Genomförda · 6/10/2014 22:47:00
\t \t \t
En rapport om vad som händer hos oss….
av Carina Bergström


Poetiskt prov rum i Sorsele
    \t
  • tema Tidlös kärlek

Sorsele hembygdsgård förvandlades torsdagen 22 maj till ett poetiskt provrum. Sorsele poesisällskaps ordförande Carina Bergström inledde med att hälsa alla välkomna. Värdar för kvällen var Inger Lundmark och Katarina Österholm. Det poetiska rummet började redan i dörren där alla besökare fick ett ord av Inger att fritt associera till. På borden låg inspirerande citat som genast fick igång samtalen runt borden, och efter att Inger presenterat Katarina så var det dags att prova och utforska poesi men även oss själva.
Katarina som sedan ett antal år bor i Arjeplog kommun, och numer är medlem i Sorsele poesisällskap, är teolog och religionsvetare. För henne är skrivandet något som har varit en självklarhet. Redan innan hon kunde skriva skrev hon, och när hon började kunna behärska bokstäver så har skrivandet bara fortsatt.
Under kvällen berättade hon generöst om sitt skrivprojekt som påbörjades 2004, och vilket hon nu håller på att avsluta. Det hela började med att hon studerade äldre religioner och efter att ha läst om de nordisk och grekiska gudarna hamnade hon i Ryssland. Hon blev fascinerad av kulturen, och framväxten av denna stora nation. Hon fastnade i 1100-talet och de furstedömen som då fanns. I sin iver att lära mer så läste hon nu Igors sång och blev helt tagen och denna historia intog nu henne. Hon berättade att hon fortfarande inte är helt klar över vad det är i historien som innerst inne griper henne, men hon blev fast och är fast. Det är en väv med många trådar som flätas samman där stenar och pärlor får en stor symbolisk betydelse. Hon läste, forskade och skrev. Idag har hon en färdig diktsvit som har skickats till förlag, och hon hoppas kunna få den tryckt.
Katarinas tanke med provrummet var att få prova texten på en grupp intresserade och här satt vi nu.
Först fick vi utan någon bakgrundsinformation läsa dikten, och ge uttryck för våra tankar. Nästa steg var att Katarina läste den, med efterföljande respons och slutligen läste hon den efter det att hon berättat historien för oss. Det blev många fina och intressanta samtal, och frågan om texten håller utan att veta vad som ligger bakom den fick ett otvetydigt jakande svar.
Före fikat fick vi lyssna till en längre uppläsning från sviten. Efter dunderfikat med hembakat av Katarina och hennes man Fredrik så bjöd de närvarande på sina dikter och som det brukar bli på våra träffar, så ger dikterna upphov till samtal om poesin, skrivandet, livet och döden.
Denna högst levande kväll slutade med att Inger och Katarina avtackades med varsin bok av Gille Höglander. Carina passade även på att informera om att arbetet med sällskapets tredje anotologi fortsätter. En viss tröghet i processen gör att releasen skjuts upp till hösten, något som vi alla ser fram emot. Det har kommit in många fina dikter. Poesin lever!

Katarinas diktsvit inleds med följande dikt:

dina tunna röda
sköldar
syns inte mer
inga fler strider
inga mjuka händer
allt åldras bleks

koschenill är en så
obeständig färg

så lätt för övermod
att rinna till
inför gamla
ärofyllda löften

så lätt för liv
att likt pärlor
falla ur
ditt unga koger
och bli kvar
på marken i ett hav
av orörd sten


Sök på hemsidan
Tillbaka till innehåll | Tillbaka till huvudmeny