Solregn- poesi från Sorsele, Releasepartyt

Go to content

Solregn- poesi från Sorsele, Releasepartyt

Sorsele Poesisällskap
Published by Carina in Genomförda · Saturday 24 Jan 2015
Likt Vindelälvens flöde fortsätter poesin att bubbla, rinna och forsa fram i Sorsele. Två anotologier var inte tillräckligt, utan den 28 november gav vi ut vår tredje som heter Solregn.  Vi var helt enkelt tvungna. Sorsele poesisällskap har inte vänt sig till någon speciell skrivargrupp, utan vi har utgått från att de flesta människor någon gång eller med jämna mellanrum skriver ner tankar och reflektioner i komprimerad form det vill säga dikter. Och vi fick in riktigt många dikter. I Solregn samsas 76 röster i skön blandning, gammal och ung, man som kvinna.

En sådan händelse måste förstås firas med ett rungande releaseparty! Boksläppet 28 november inleddes med musik av elever från Kulturakademin i Storuman under ledning av den outtröttlige Duncan Kemp. Eleven Aron Lindberg och Duncan Kemp framförde med sina saxofoner både folkmusik och jazz. Efter denna musikaliska inledning höll Fritids-och kulturchefen Pär Röckner ett uppmuntrande och inspirerande tal.

Så var det då dags att sprätta lådorna och de deltagare som fanns på plats fick högtidligt hämta sina böcker, och ta emot publikens applåder. Detta varvades naturligtvis med spännande diktuppläsningar.

Efter en paus med bokförsäljning och fika med specialgjorda tårtor tillverkade av poeterna Katarina Österholm, Inger Lundmark och Helen Sterner, så blev det mer musik. Josefin Kemp och Anna Dahlgren, sjöng, och ackompanjerades av Aron Lindberg på synt. Verkligt duktiga musiker som spred glädje!

Denna glada och innerliga kväll på Sorsele bibliotek avlutades med öppen scen där bland annat poeterna Mikael Lindmark, Inger Stenlund och Eivor Lundquist läste dikter.

Som ordförande i Sorsele poesisällskap känner jag stolthet och glädje. Tillsammans med styrelsemedlemmarna Olle Nilsson, Maria Byström, Ing-Marie Bjuhr, Jan Berglund och Bernt-Erik Nordenström, har vi under två år arbetat för att få boken klar, och nu ligger den där bredvid Där frostälven dansar (2006), och Snöglöd (2010). Förhoppningsvis fortsätter poesifloden, och i bästa fall så kanske antologierna kan inspirera fler till eget skrivande, både i och utanför Sorsele.


Duncan Kemp, Josefin Kemp, Anna Dahlgren och Aron Lindberg , från Kulturakademin Storuman.


Det dignande festbordet


Christina Bergfors läser0
reviews

Back to content